EHRM veroordeelt Hongarije opnieuw voor ontslag voorzitter Hooggerechtshof

EHRM veroordeelt Hongarije opnieuw voor ontslag voorzitter Hooggerechtshof

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft vanmiddag Hongarije veroordeeld voor inbreuken op de vrijheid van meningsuiting en het onrechtmatige ontslag van Andras Baka, de toenmalige voorzitter van het Hongaars hooggerechtshof. Daarmee bevestigt het een vorige veroordeling uit 2014. Andras Baka, nu 65, is een gewezen rechter van het EHRM en werd in 2009 door het Hongaars parlement verkozen als voorzitter van het Hooggerechtshof. Tussen februari en november 2011 bekritiseerde Baka publiekelijk verschillende hervormingen die gepland werden door de regering van Viktor Orbán, waaronder een voorstel om de pensioenleeftijd voor rechters van 70 te verlagen naar 62. Volgens de tegenstanders van het voorstel kwam dit neer op een ware zuiveringsactie van de magistratuur.

Andras Baka werd in 2012, drieënhalf jaar voor het einde van zijn contract, ontslagen. Het EHRM oordeelt dat het ontslag van Baka gemotiveerd is door zijn kritiek op de hervormingen en ziet hierin een schending van het recht op vrije meningsuiting. Daarnaast veroordeelt het Hof ook het feit dat Baka onvoldoende toegang had tot een rechtbank om zijn ontslag aan te vechten.

Het EHRM sprak zich in 2014 al unaniem uit tegen de Hongaarse beslissing. De Hongaarse regering vroeg toen om de zaak door te verwijzen naar de Grote Kamer, die nu dus tot hetzelfde verdict komt.

bron: Belga