Eerste vrouwelijke burgemeester van Rome trekt Capitool in

Eerste vrouwelijke burgemeester van Rome trekt Capitool in
Eerste vrouwelijke burgemeester van Rome trekt Capitool in

De nieuwe Romeinse burgemeester Virginia Raggi van de eurosceptische Vijfsterrenbeweging (M5S) is vandaag officieel in haar nieuw kantoor in het Capitool ingetrokken. Ze zal zo snel mogelijk een audiëntie bij paus Franciscus aanvragen. Dat meldde het persagentschap Ansa. Die kan al op 29 juni plaatsvinden, de feestdag van Petrus en Paulus, de beschermheiligen van de stad Rome, klinkt het. De 37-jarige advocate was gisterenavond in haar ambt bekrachtigd en had voor het eerst de groen-wit-rode burgemeesterssjaal van de Italiaanse driekleur omgeslagen. “Ik voel me vereerd mijn stad te kunnen dienen”, zei ze.

Ze herhaalde haar verkiezingsbelofte om eerst de dringendste problemen van de Eeuwige Stad aan te pakken, vooral de schuldenberg, maar ook de verkeerschaos, de vervuiling en de corruptie. Ook sprak ze zich opnieuw uit tegen een kandidatuur van Rome voor de Olympische Spelen van 2024. Die hebben geen prioriteit voor Rome, maar vormen een last, zei ze. “Economische en historische data tonen dat alle gaststeden enorme schulden hebben opgelopen”.

Raggi lag al na de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen voorop en haalde het zondag in de tweede en beslissende ronde met sprekend gemak van de kandidaat van regeringsleider Matteo Renzi. Ze is de eerste vrouw aan het hoofd van Rome.

Bron: Belga