Drie Belgen in Europese onderzoekscommissie Panama Papers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tom Vandekendelaere (CD&V), Hugues Bayet (PS) en Louis Michel (MR) gaan zetelen in de onderzoekscommissie van het Europees Parlement die de zogenaamde Panama Papers moet uitspitten. Dat is vanmiddag bekrachtigd tijdens een plenaire stemming. De voorzitter en vicevoorzitters worden op de eerste vergadering verkozen. Nadat het federale parlement al een bijzondere commissie in de steigers zette, heeft nu ook het Europees Parlement een commissie opgericht om de Panama Papers uit te klaren. De Europarlementsleden kozen voor een onderzoekscommissie, waarvan het mandaat begin deze maand is vastgelegd. De 65 leden moeten de komende 12 maanden onderzoek doen naar vermeende inbreuken en wanbeheer bij de toepassing van Europese wetten over witwassen, belastingontwijking en belastingvermijding.

"Wij willen uiteraard uitklaren wie verantwoordelijk is voor offshore-constructies met het oog op belastingontduiking en witwaspraktijken. Maar nog belangrijker is dat we concrete voorstellen doen om een einde te maken aan dit soort misbruiken. Banken moeten een meldingsplicht worden opgelegd als het gaat om complexe structuren gelinkt aan belastingparadijzen", zo schetst Vandenkendelaere de inzet.

De Panama Papers bevatten 11,5 miljoen gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. De documenten leveren informatie over honderdduizenden spookvennootschappen, stichtingen en trusts in offshoreparadijzen wereldwijd. Ze bieden inzage in witwaspraktijken en de massale wijze waarop bedrijven en rijken al dan niet op legale wijze belastingen proberen te ontwijken.

In het Europees Parlement is reeds een onderzoekscommissie actief die het gesjoemel met de uitstootnormen in de autosector onder de loep neemt. De nieuwe onderzoekscommissie sluit aan bij de speciale commissie die vorig jaar werd opgericht naar aanleiding van LuxLeaks. Die affaire zette in de herfst van 2014 de schijnwerpers op de belastingrulings die ondernemingen en gefortuneerde families sloten in het Groothertogdom Luxemburg.

bron: Belga