Brits EU-referendum – Stembureaus gaan dicht, tellen kan beginnen

In het Verenigd Koninkrijk zijn om 22 uur plaatselijke tijd (23 uur in België) de deuren van de stemlokalen dichtgegaan. Het is nu wachten op de 382 telbureaus om te weten of de Britten ervoor gekozen hebben om in de Europese Unie te blijven, of als ze eruit stappen. De eerste resultaten wordt omstreeks 1.30 uur onze tijd verwacht. Ongeveer 46,5 miljoen Britten hebben zich laten registreren om aan het Brexit-referendum deel te nemen. Samen met de resultaten zal ook bekendgemaakt worden hoeveel mensen effectief hun stem hebben uitgebracht. Mogelijk heeft het slechte weer de opkomst beïnvloed. Volgens de BBC moesten in het zuidoosten van Engeland enkele bureaus vroeger sluiten wegens de hevige regenval.
Anders dan bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar, wordt na het sluiten van de stembureaus geen exitpoll bekendgemaakt. De reden is eenvoudig: omdat het al 41 jaar geleden is dat de Britten zich over hun EU-lidmaatschap mochten uitspreken, bestaat er geen degelijk vergelijkingsmateriaal. Wel zal onderzoeksinstituut YouGov een nieuwe peiling publiceren, gebaseerd op een bevraging van een vooraf samengestelde, representatieve groep van kiezers. Ook het peilingbureau TNS maakt de resultaten van een peiling bekend, maar het houdt rekening met het stemgedrag van slechts 200 mensen.
Tussen 1.30 en 2 uur worden de eerste resultaten verwacht. Wellicht is de primeur voor Sunderland (Engeland). Ook van de Londense City en Wandsworth (ook in Londen) worden snel cijfers verwacht. Omstreeks 3 uur komt de eerste grote golf resultaten binnen. Als het ‘Remain’- en het ‘Leave’-kamp elkaar in evenwicht houden, kan het tot de ochtend duren eer het duidelijk is of de toekomst van het Verenigd Koninkrijk binnen of buiten de Europese Unie ligt.

bron: Belga