Brits EU-referendum – Premier Michel kreeg “positief antwoord” van Tusk over conclaaf

Premier Charles Michel heeft van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, een “positief antwoord” gekregen over zijn voorstel om een conclaaf te organiseren over een aantal belangrijke uitdagingen voor de Europese Unie. Dat heeft de premier donderdag verklaard in de Kamer. Voor N-VA mag de meerwaarde van de Europese Unie voor de burger duidelijk worden gemaakt, al pleitte de partij ervoor “eurorealisme” aan de dag te leggen. Los van de uitkomst van het referendum over de Brexit, pleitte premier Michel woensdag al voor een conclaaf met de Europese staatshoofden en regeringsleiders, waar ze zich moeten engageren op een paar concrete punten. “Want bij de burgers ontbreekt nu de perceptie dat de Europese Unie een meerwaarde heeft. Nochtans is dat wel degelijk zo”, redeneerde de eerste minister.
Tijdens het wekelijkse vragenuurtje gaf de premier aan dat hij zijn voorstel woensdag heeft besproken met Donald Tusk en een “positief antwoord” heeft gekregen. Michel pleit ervoor zo’n conclaaf op zeer korte termijn – binnen de drie maanden – te laten plaatsvinden. Het doel moet zijn “collectieve actie” te kunnen organiseren op uiteenlopende domeinen.
De meerwaarde van Europa voor de burgers mag duidelijk worden gemaakt, reageerde N-VA’er Peter Luykx, al pleitte hij voor een “eurorealistische aanpak” en voor samenwerking met de nationale parlementen. Wie denkt dat er een draagvlak is bij de bevolking voor een doorgedreven integratie en een Europese superstaat, leeft volgens Luykx op Mars.
Hij riep ook op niet te vervallen in rancune na het referendum. “We moeten het Kanaal niet breder maken”, luidde het. “Groot-Brittannië is geen schip dat wegvaart”.

bron: Belga