Brexit kan Dexia in problemen brengen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Indien de Britten vandaag voor het verlaten van de Europese Unie stemmen, zal in de Belgische financiële sector vooral restbank Dexia in de problemen komen. Dat schrijft De Tijd vrijdag, op basis van een studie van de Nationale Bank. Dexia is voor 26 miljard euro blootgesteld aan het Verenigd Koninkrijk. Voor Belfius gaat het om 11 miljard euro. Beide zouden vooral een schok incasseren als de Britse publieke sector in financiële problemen komt. BNP Paribas Fortis heeft voor 8 miljard euro Britse activa.

De experts van de Nationale Bank vrezen in de eerste weken na een Brexit vooral dat er te weinig handel zou zijn op de financiële markten, waardoor wie in de problemen komt, zich moeilijker kan financieren.

De Belgische financiële instellingen zijn voorbereid op de schok en hebben plannen opgemaakt, klinkt het nog. Als de financiële schok zich enkel beperkt tot het Verenigd Koninkrijk is er geen probleem voor Dexia. Als de schok zwaar uitbreidt naar de eurozone, zou Dexia kapitaal moeten bijtanken.

De totale banksector is voor 54 miljard euro blootgesteld aan het Verenigd Koninkrijk. De verzekeraars hebben 5 miljard aan Britse activa.

bron: Belga