Aantal druggebruikers en drugsdoden weer in stijgende lijn

Aantal druggebruikers en drugsdoden weer in stijgende lijn

Het aantal druggebruikers wereldwijd is voor het eerst in zes jaar weer toegenomen. Niet verwonderlijk valt er ook een hoger aantal drugsdoden te betreuren: 207.000 in 2014. Dat meldt vanmorgen het in Wenen gevestigde VN-bureau voor Drugs en Misdaad UNODC. Het jaarlijkse rapport komt er aan de vooravond vaN “werelddrugsdag”. In cijfers uitgedrukt: momenteel kampen meer dan 29 miljoen mensen met een drugprobleem, twee miljoen méér dan vorig jaar.

Grote boosdoener is heroïne, waarvan het gebruik in Noord-Amerika is gestegen. De harddrug lijkt ook in Europa aan een comeback toe. Ongeveer 1,6 miljoen heroïnegebruikers zijn drager van het hi-virus. Nochtans is vorig jaar de globale productie van opium met 38 procent afgenomen, deels te danken aan een magere oogst in Afghanistan. Het rapport gaat ervan uit dat de gedaalde productie geen gevolgen gaat hebben op de heroïnemarkt. De voorbije jaren is immers extreem veel opium geproduceerd.

Het UNODC waarschuwt voorts voor nieuwe synthetische drugs op de markt, designerdrugs die vaak worden gesleten als “legal highs”. Vorig jaar werden 75 nieuwe substanties ontdekt. Het jaar voordien waren dat er 66.

Ook de productie van coca is, vermoedt het VN-bureau, aan het toenemen. Het cocaïnegebruik is de voorbije twee jaar stabiel gebleven, maar de trafiek ervan kent een hausse in Oost- en Zuid-Oost-Azië.

bron: Belga