Schauvliege schenkt Uplace een tweede leven

Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) kent het winkelcomplex Uplace een voorwaardelijke milieuvergunning toe, die geldig is voor 20 jaar. De verontwaardiging bij de Vlaamse oppositie is groot.

Het boek over de bouw van het omstreden winkelcomplex Uplace is een hoofdstuk rijker. Met de toekenning van minister Schauvliege staan de ontwikkelaars een stap dichter bij een eerste steenlegging, maar de toekomst van het complex is nog steeds heel onzeker.

De milieuvergunning die nu toegekend is, geldt voor 20 jaar, maar die termijn gaat pas in nadat de stedenbouwkundige vergunning van het project definitief verworven is. Die wordt momenteel behandeld door de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

De milieuvergunning op zich heeft ook al een heel traject achter de rug. De allereerste aanvraag werd in 2011 door de provincie Vlaams-Brabant geweigerd. De gemeente Machelen-Diegem en de nv Uplace gingen daartegen in beroep. De minister kende in 2012 alsnog de milieuvergunning toe, maar in 2014 werd die door de Raad van State vernietigd. De Vlaamse regering maakte daarna onder andere aanpassingen aan het gewestelijke uitvoeringsplan en herneemt nu de vernietigde vergunning.

Oppositiepartij reageert vol ongeloof. “De verbetenheid waarmee Joke Schauvliege samen met N-VA en Open Vld het Uplace-project doorduwt, is ongezien”, aldus Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum. “Uplace wordt immers het failliet van de lokale handelaars, het volledig stropzitten van de Brusselse ring met alle gevolgen voor de luchtvervuiling.”

Uplace ziet de toekenning als de voortzetting van een consequent beleid. “Het is een positief signaal voor ondernemerschap en rechtszekerheid in Vlaanderen. Als alles volgens plan verloopt, steken we einde dit jaar de eerste spade in de grond”, stelt CEO Jan Van Lanker.

Foto Uplace