Ziekenhuizen klaar voor mogelijke aanslag op Gentse Feesten

Ziekenhuizen klaar voor mogelijke aanslag op Gentse Feesten

De Gentse ziekenhuizen zijn druk in de weer met een inventaris van operatiebedden, ambulances, personeel en bloedvoorraad. Zo willen ze optimaal voorbereid zijn voor een terroristische aanslag tijdens de Gentse Feesten, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen. Over minder dan een maand overspoelen 1,3 miljoen feestvierders tien dagen lang Gent voor de Gentse Feesten. Omdat terreurniveau 3 nog steeds van kracht is, staan de zenuwen in de stad van burgemeester Daniël Termont strak gespannen. Vooral omdat het openluchtfestival extreem moeilijk te beveiligen is. Er zijn geen toegangspoorten, dus metaaldetectoren en fouilleringen komen er niet. Een rugzakkenverbod en militairen evenmin.

Omdat een terroristische uitslag niet uitgesloten is, maken de vier Gentse ziekenhuizen speciaal voor de Feesten een inventaris van hun capaciteit. De primeur komt er op vraag van de FOD Volksgezondheid, hoewel er voor zover bekend geen concrete dreiging is.

“Het is belangrijk om een goed zicht te hebben op de hoeveelheid slachtoffers die een ziekenhuis indien nodig kan opvangen”, zegt Geert Arno, adjunct-federaal gezondheidsinspecteur. “Maar we maken ons geen illusies. Bij een zware aanval volstaat de capaciteit nooit. Net zoals bij de aanslagen van 22 maart gebeurd is, moet je dan een beroep doen op andere ziekenhuizen in de regio.”

bron: Belga