VAB en Taxistop lanceren elektronisch liften

VAB en Taxistop lanceren elektronisch liften

De carpool-app van VAB en Taxistop heeft een nieuwe functie gekregen: realtime carpoolen. De carpool-app heeft er een knop bij, “Vertrek nu”. Zo kan een bestuurder onderweg een passagier oppikken die zijn smartphone gebruikt als liftduim. Dat melden VAB en Taxistop. Vlak voor vertrek kunnen kandidaat carpoolers hun bestemming ingeven. De app maakt gebruik van de lokalisatiemogelijkheid op een smartphone. Zo wordt de positie van de gebruikers bepaald en vinden zij elkaar eenvoudig. Omwille van de veiligheid, kan enkel de passagier met de bestuurder contact opnemen. Die laatste kan eenvoudig een verzoek aanvaarden of weigeren.

De bestuurder kan zo een deel van zijn kilometerkosten terugverdienen. Hij bepaalt zelf het tarief van de rit, al limiteert Taxistop tot 0,20 euro per kilometer. Daarmee wil Taxistop benadrukken dat het echt “kosten delend samenrijden” is en geen verdoken taxi.

Door realtime carpoolen aan te bieden, willen VAB en Taxistop naar eigen zeggen het carpoolen nog flexibeler maken. “Veel van onze leden zijn wel bereid om hun ritten te delen, maar zij kunnen hun verplaatsingen niet altijd op voorhand plannen. Via realtime carpoolen is dit nu wel mogelijk”, zegt Maarten Matienko, woordvoerder van VAB.

De app van VAB en Taxistop is gelinkt met Carpool.be. Zo kunnen gebruikers met een zelfde profiel ook ritten delen voor korte en lange verplaatsingen, occasionele bestemmingen of regelmatig woon-werkverkeer.

Taxistop voert de komende maanden pilootprojecten uit met werknemers, studenten en bezoekers van festivals om te leren in welke omstandigheden realtime carpoolen het beste functioneert.

bron: Belga