Twee doelpunten en assist van Ronaldo helpen Portugal niet aan zege

Na een 1-1 gelijkspel tegen IJsland en een 0-0 tegen Oostenrijk heeft Portugal in zijn derde groepswedstrijd op het EK ook niet van Hongarije kunnen winnen. Een speltakelmatch in Lyon leverde een 3-3 gelijkspel op. Bij de rust was het 1-1. In de andere wedstrijd in groep F won IJsland in Parijs met 2-1 van Oostenrijk. Hongarije is met 5 punten groepswinnaar en neemt het zondagavond (21u00) in Toulouse op tegen de tweede van groep E. Dat zijn de Rode Duivels, als ze vandaag minstens gelijkspelen tegen Zweden. Mochten de Rode Duivels als één van de beste derdes doorgaan, dan staan ze zondagnamiddag (15u00) in Lyon tegenover gastland Frankrijk. IJsland eindigde net als Hongarije met 5 punten, maar met een minder doelsaldo en treft in de achtste finales Engeland. De Portugezen gaan als derde door. De Kroaten zijn hun volgende tegenstanders.

Hongarije wist zich voor de wedstrijd al zeker van een plaats in de achtste finales, maar dat belette de manschappen van Berndt Storck niet om vol voor de aanval te kiezen. Die aanvalslust werd beloond in de 18e minuut. Zoltan Gera bracht zijn land met een fantastisch vluchtschot op voorsprong. Vijf minuten later kon doelman Rui Patricio maar amper de 2-0 vermijden. De reactie van Portugal kwam er kort voor de rust. Met nog drie minuten op de klok bracht Nani Portugal langszij. Cristano Ronaldo tekende voor de knappe assist.

In de tweede periode was Portugal al snel opnieuw op achtervolgen aangewezen. De Hongaarse kapitein Balazs Dsudzsak maakte er met een afgeweken vrije trap 2-1 van. Portugals kapitein Ronaldo reageerde met een wereldgoal. Na een fenomenaal hakje van de sterspeler van Real Madrid was de stand in de 55e minuut weer in evenwicht. Opnieuw was de Portugese vreugde van korte duur. Met zijn tweede van de avond, opnieuw een afgeweken bal, zette Dsudzsak de 3-2 op het bord. Ronaldo wou de Portugezen niet zomaar van het EK laten spelen en kopte in de 62e minuut de 3-3 eindstand binnen.

Ronaldo werd tot Man van de Match verkozen. De 31-jarige Portugees had dan ook geschiedenis geschreven. Hij stond aan de aftrap van zijn 17e EK-wedstrijd en werd daarmee alleen recordhouder. Bovendien werd hij de eerste speler in de geschiedenis die erin slaagde op vier EK's te scoren.