Test-Aankoop niet opgezet met voorstel rond vaste energiefactuur

Test-Aankoop niet opgezet met voorstel rond vaste energiefactuur

Het voorstel van de Vlaamse energieregulator VREG om de distributiekosten voor elektriciteit te herzien, wordt niet overal enthousiast ontvangen. “Zuinig omgaan met energie wordt in dit nieuwe voorstel in geen enkel opzicht gestimuleerd”, stelt Simon November, woordvoerder van consumentenorganisatie Test-Aankoop. Volgens het voorstel van de VREG zouden de distributiekosten voor elektriciteit vanaf 2019 niet langer op basis van het reëel verbruik, maar op basis van de capaciteit berekend worden. Gezinnen die zuinig omgaan met energie dreigen zo toch een hogere energiefactuur in de bus te krijgen.

Test-Aankoop reageert terughoudend op het voorstel. “Wij hebben altijd gepleit voor een factuur op basis van het effectieve verbruik”, stelt Simon November. “De factuur bepalen op basis van capaciteit neemt elke motivatie weg om via zuinige omgang met energie het verbruik te drukken. Naast de factuur dreigt dus ook het verbruik omhoog te gaan.” De consument die zich zal willen verdedigen, zal volgens Test-Aankoop geen andere oplossing hebben dan het beschikbaar vermogen van zijn installatie te laten wijzigen. “Maar dit zal voor hem een enorme achteruitgang betekenen op vlak van zijn gebruikscomfort”, klinkt het.

November geeft wel aan dat de VREG hen nog zou consulteren bij hun beslissing. “Dat is een uitnodiging die wij graag aanvaarden. We hebben begrip voor de zorgen van de VREG, maar een nieuwe vaste kost opleggen, is voor ons geen oplossing.”

bron: Belga