Simpel verbod op plastic zakjes kan leiden tot ‘zak shift’, reageert Marghem

Simpel verbod op plastic zakjes kan leiden tot 'zak shift'

“Een simpel verbod (op plastic zakjes) kan leiden tot een foutief gebruik van zakken, met name papieren zakken. Laat ons een ‘zak shift’ vermijden”, reageerde federaal minister van Milieu Marie Christine Marghem vandaag na de kritiek van haar regionale collega’s op haar voorstel om een minimumprijs in te voeren.
Marghem wil de wetgeving uniformiseren over heel het Belgisch grondgebied en stelt voor alle draagtassen een “ontradende minimumprijs” te geven, die hoger ligt dan de 5 eurocent die je vandaag betaalt voor een plastic zakje in de supermarkt. Daarnaast wil ze lichte plastic zakken – minder dan 0,05 millimeter dik – verbieden die thuis niet tot compost kunnen worden verwerkt. Het idee van een minimumprijs kwam tijdens de rondetafel die ze in april organiseerde en waarop ook de gewesten aanwezig waren, verduidelijkte de federale minister nog in reactie op de uitspraken van haar Vlaamse collega Joke Schauvliege.

“Een ontradende prijs voor zakken aan de kassa is een gepast antwoord op de vraag naar de waarde van natuurlijke grondstoffen. Een eenvoudig verbod kan leiden toto een verkeerd gebruik van zakjes, meer bepaald papieren zakken. Laten we een ‘zak shift’ vermijden” besloot minister Marghem.

bron: Belga