Onderzoekscommissie Aanslagen wil Mechelse politie-inspecteur horen

Onderzoekscommissie Aanslagen wil Mechelse politie-inspecteur horen

Meerdere leden van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart willen Hamid A. horen. De inspecteur van de Mechelse politie, die momenteel ziek thuis zit, zou zijn oversten een tip over Salah Abdeslam gegeven hebben. De juridische expert van de commissie, Paul Martens, zal een advies afleveren over de kwestie, aangezien er een gerechtelijk onderzoek loopt. Zo is vandaag vernomen. Kort na de aanslagen in Brussel lekte uit dat bij de Mechelse politie sinds december 2015 een rapport bestond met mogelijk cruciale informatie over het schuiladres van Abdeslam. Het rapport legde de link tussen Abdeslam en diens neef Aberkane.

Met het rapport werd echter niets gedaan. Korpschef Yves Bogaerts zou het on hold gezet hebben, naar eigen zeggen omdat de tip onbetrouwbaar was. Al zou ook sprake zijn van een conflict met Hamid A., de inspecteur die de informatie binnenkreeg. De info kwam in elk geval niet in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) van de politie terecht.

Dat had wel degelijk moeten gebeuren, oordeelt het Comité P. Het comité dat de politiediensten controleert spreekt volgens bronnen van een “starre houding” van de korpschef en vindt dat te veel aandacht werd gevestigd op de weigering van de betrokken inspecteur om zijn bron prijs te geven, eerder dan op de inhoud.

Meerdere commissieleden stelden zich vragen over de wijze waarop de politie van Mechelen de informatie, die op niet minder dan 8 mensen sloeg, werd behandeld. Er waren ook vragen over de manier waarop politiemensen van vreemde afkomst door hun oversten behandeld worden.

bron: Belga