Internationale denktank werkt 4 scenario's uit voor betaalbare geneesmiddelen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en het Zorginstituut Nederland (ZIN) hebben een internationale werkgroep samengebracht om toekomstscenario's voor betaalbare geneesmiddelen te ontwikkelen. De denktank werkte vier scenario's uit die het maatschappelijk debat rond het thema voeden. Dat meldt het KCE in een persbericht. De internationale denktank bestond, naast experten van het KCE en het ZIN, uit vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties, regeringen, de industrie, academici, regulerende instanties en zorgbetalers uit Europa en Noord-Amerika.

De hoge prijs van nieuwe geneesmiddelen bedreigt in alle landen steeds meer het evenwicht van het gezondheidszorgbudget. De beleidsmakers worden voor lastige morele dilemma's gesteld: ofwel spreken zij een budget aan dat voor andere behoeften was bedoeld, en wordt het gezondheidssysteem verzwakt, ofwel weigeren zij de terugbetaling van een geneesmiddel dat de overlevingskansen of de levenskwaliteit van patiënten kan verbeteren. Een toenemend aantal waarnemers, waaronder ook sommige bedrijfsleiders uit de farmaceutische sector, erkent dat de huidige situatie op lange termijn onhoudbaar is, licht het KCE toe.

De werkgroep stelde een aantal, zogezegd 'onwrikbare kenmerken' van het huidige systeem, in vraag. Zo wordt de privatisering van de resultaten en ontwikkelingen uit onderzoek dat nochtans aan de basis met belastinggeld werd gefinancierd, aan de kaak gesteld. Rode draad in de toekomstscenario's: patiënt en burger staan centraal bij de controle over de toegang tot de geneesmiddelen. Deze worden als een publiek goed beschouwd en horen dus voor iedereen, zonder onderscheid, toegankelijk te zijn, aldus het KCE.

bron: Belga