Frontex-chef wil meer bevoegdheden voor bescherming Europese buitengrenzen

Frontex-chef wil meer bevoegdheden voor bescherming Europese buitengrenzen
Frontex-chef wil meer bevoegdheden voor bescherming Europese buitengrenzen

Fabrice Leggeri, de directeur van het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen (Frontex), wil meer bevoegdheden voor zijn organisatie. Om te kunnen uitmaken of er tussen de migranten in de Italiaanse en Griekse hotspots terroristen of criminelen zitten, moet Frontex ook persoonsgegevens kunnen raadplegen, zei hij aan het Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) donderdag. “Het gebruik van het Schengen-informatiesysteem is van essentieel belang voor een degelijke grenscontrole, maar dat laat de EU ons niet toe”, aldus Leggeri. Er is dus meer nodig dan een verhoging van het aantal personeelsleden en de financiële middelen.
Hoewel het aantal nieuwe vluchtelingen op de Griekse eilanden duidelijk afneemt, registreert Frontex een toename van migranten uit Afrika, die vanuit Libië en Egypte de gevaarlijke tocht naar Italië ondernemen. “Dat wordt waarschijnlijk onze belangrijkste focus”, aldus Leggeri. Hij vraagt dan ook meer legale reismogelijkheden naar Europa, “voor kwetsbare mensen, maar ook voor die mensen die vanwege economische motieven hun land verlaten”.
De toestroom van vluchtelingen naar Europa zal nog lang duren, “aangezien de oorzaken ervan niet snel zullen verdwijnen”, aldus Leggeri nog, die verwijst naar oorlogen en geweld. “Maar we moeten daar niet bang van zijn. De geschiedenisboeken staan vol met migratiestromen”, besluit hij.

Bron: Belga