Financiële sector zet zich schrap voor Brits EU-referendum

Financiële sector zet zich schrap voor Brits EU-referendum

Britse banken en markten zetten zich schrap voor het brexit-referendum dat morgen wordt gehouden. Er wordt rekening gehouden met een flinke klap voor de financiële sector. Britse toezichthouders hebben er vandaag bij de banken op aangedrongen dat het betalingsverkeer gewoon door moet gaan, zeggen ingewijden. Zo moeten geldautomaten goed bijgevuld zijn, mag er geen onderhoud plaatsvinden aan betaalsystemen en mogen belangrijke medewerkers bij banken niet op vakantie zijn. Beurzen verwachten extra drukte tijdens en vooral na de stembusgang over een mogelijke afscheiding van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie. Zo liet onder meer Euronext al weten extra personeel in te zetten. De uitbater van de beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs verwacht dat er meer wordt gehandeld en dat de koersen meer zullen schommelen. Anderen waarschuwden voor een koersdip van 10 procent als de Britten daadwerkelijk voor een vertrek uit de EU kiezen. De waarde van het Britse pond zou in dat geval zelfs tot tot 20 procent kunnen kelderen.

De Londense beurs is van plan om vrijdag te openen zoals gewoonlijk. Er zijn speciale pauze-mechanismen ingebouwd als de aandelenhandel te fel gaat fluctueren. Banken zoals Bank of America waarschuwen hun klanten dat beursorders met vertraging kunnen worden afgewerkt, of zelfs worden geweigerd.

Heel wat beurshuizen en -platformen hebben alvast veel geleerd van de “shock” van de Zwitserse frank in januari vorig jaar, klinkt het.

bron: Belga