EK 2016 – Rode Duivels botsen in achtste finales op revelatie Hongarije

EK 2016 - Rode Duivels botsen in achtste finales op revelatie Hongarije

De 0-1 zege van de Rode Duivels van woensdag in Nice heeft Eden Hazard en ploegmaats een achtste finale tegen Hongarije opgeleverd. Het duel wordt zondagavond (26 juni) om 21u in het Stadium de Toulouse afgewerkt, de Rode Duivels zijn op papier uiteraard torenhoog favoriet. Hongarije, de nummer 20 op de FIFA-ranking, pakte vijf punten in groep F en werd zo bijzonder verrassend groepswinnaar. Het begon EURO2016 met een 2-0 overwinning tegen Oostenrijk, sleepte daarna in extremis een 1-1 gelijkspel tegen IJsland uit de brand en in zijn derde en laatste duel hield het woensdag nog het Portugal van Cristiano Ronaldo in bedwang (3-3). Uiteindelijk wonnen de Hongaren – met de 40-jarige Gabor Kiraly (met ‘pyjamabroek’) in doel en Roland Juhasz (ex-Anderlecht) in de defensie – hun groep op basis van een beter doelsaldo dan de IJslanders, Portugal werd pas derde.
De Hongaren zijn op papier uiteraard een meer dan haalbare tegenstander voor de Rode Duivels. De Magyaren werden derde in hun EK-voorronde (na Noord-Ierland en Roemenië) en knokten zich naar het EK dankzij dubbele winst in de barrages tegen Noorwegen. De laatste onderlinge confrontatie met België dateert al van 14 november 2009, toen won België in een oefeninterland in Gent met 3-0 (Marouane Fellaini, Thomas Vermaelen en Kevin Mirallas scoorden). Voor het laatste duel met inzet tussen beide landen is het al teruggaan naar het WK van 1982 in Spanje, toen eindigde de partij in de eerste ronde op een 1-1 gelijkspel.
Uiteindelijk komt de tweede plaats in groep E de Duivels erg goed uit. Groepswinnaar Italië botst bij de laatste zestien immers op niemand minder dan tweevoudig titelverdediger Spanje en België ontloopt in zijn tabelhelft ook andere kleppers als Duitsland, Frankrijk en Engeland.
Overleven de Duivels de laatste zestien, mogen ze het in de kwartfinales (op vrijdag 1 juli om 21u in Lille) opnemen tegen de winnaar van de confontatie tussen Wales en Noord-Ierland. Bij de laatste vier (op woensdag 6 juli in Lyon) wacht dan een ploeg uit het kwartet Zwitserland/Polen/Kroatië/Portugal). De weg is nog lang, maar op papier mogen de Belgen alvast niet klagen over hun (mogelijke) volgende tegenstanders.

bron: Belga