Nieuw energieplan treft zuinige gezinnen

Er is heel wat kritiek gekomen op het voorstel van de Vlaamse energieregulator (Vreg) om de energiefactuur anders op te stellen. “Zuinig omgaan met energie wordt in geen enkel opzicht gestimuleerd”, klinkt het bij Test-Aankoop.

Volgens het voorstel van de Vreg zouden de kosten voor elektriciteit vanaf 2019 niet langer op basis van het energieverbruik, maar op basis van de capaciteit berekend worden. Omdat steeds meer mensen zelf elektriciteit produceren via bijvoorbeeld zonnepanelen dreigt een steeds kleinere groep op de draaien voor de kosten van een distributienetwerk. Daarom werkte de regulator een alternatief uit.

Gezinnen die zuinig omgaan met energie zouden met de nieuwe regeling een hogere energiefactuur in de bus dreigen te krijgen. “Dit voorstel neemt elke motivatie weg om zuinig met energie om te gaan”, stelt Test-Aankoop. “Naast de factuur dreigt dus ook het verbruik omhoog te gaan.” Volgens het Netwerk Tegen Armoede hebben veel huurders bovendien geen invloed op de capaciteit die de huisbaas wil, terwijl ze wel voor de meerkost zullen moeten opdraaien.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) vindt ook dat de huidige factuur “duidelijker en eerlijker” opgesteld moet worden. Al wil hij nog geen conclusies trekken over de suggestie van Vreg. Het gaat immers over een eerste voorstel, dat nu besproken zal worden met verschillende spelers. Ook Test-Aankoop zal voor er een beslissing valt nog geconsulteerd worden.