Nainggolan verlost Rode Duivels in slotfase

De Rode Duivels staan in de achtste finales van het EK, al ging dat niet zonder slag of stoot. Op de slotspeeldag in groep E haalden de Belgen het na een matige prestatie met het kleinste verschil van Zweden, dat voor het laatst aantrad met Ibrahimovic.

Voor de laatste groepsmatch gaf bondscoach Marc Wilmots het vertrouwen aan de elf die vorige zaterdag Ierland oprolden met 3-0, op Dembélé na. De middenvelder van Tottenham liep tegen de Ieren een lichte enkelblessure op en werd in de basis afgelost door Nainggolan. Net als zijn ploegmaats had de ‘Ninja’ het in de eerste helft niet onder de markt tegen de stevige Zweden, die na vijf minuten ei zo na de score openden na een warrige fase in de Belgische zestien. De bal belandde voor de voeten van Berg en die knalde pal op Courtois, meteen ook het eerste schot tussen de palen voor de Scandinaviërs op dit EK. Onder impuls van een erg gretige Hazard en de immer dreigende De Bruyne staken de Duivels in het eerste bedrijf een paar keer de neus aan het venster met een paar dreigende voorzetten, waarvan de meest gevaarlijke vlak voor rust voorlangs werd geknikt door Meunier.

Lukaku mist

De tweede helft bracht weinig beterschap. Een trage balcirculatie en teveel slordigheden beletten de Belgen om Zweden echt in de problemen te brengen, terwijl het uitkijken bleef voor een dodelijke tegenprik van Ibrahimovic. De afscheidnemende vedette van PSG devieerde de bal op het uur zowaar in doel, maar zijn goal werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. België reageerde met een lage schuiver van De Bruyne, zoals gebruikelijk de gevaarlijkste Duivel, al was ook Lukaku dichtbij de openingsgoal. De spits van Everton mocht alleen op Isaksson af, maar kwam als verliezer uit de krachtmeting. Twee minuten later werkte Lukaku wél beheerst af, jammer dat hij vanuit buitenspel vertrok. De Belgische topschutter kreeg ook nog een derde kans, maar die mikte hij in de draai ver over.

Nainggolan de verlosser

Tussendoor moest een attent keepende Courtois redding brengen op een vrije trap van Zlatan. Ook De Bruyne moest in de eigen zestien de meubelen komen redden door een bal van de lijn te keren. Even leek alle coherentie weg bij de Duivels, tot Hazard na een zoveelste geslaagde dribbel de bal bij Nainggolan deponeerde. Die knalde met een pegel vanop twintig meter de geruststellende 1-0 in de hoek binnen. Dankzij de krappe zege eindigt België tweede in zijn poule, achter Italië, dat met een veredeld B-elftal met 1-0 onderuitging tegen Ierland. In de achtste finales wacht zondagavond tornooirevelatie Hongarije.