"Mogelijk staan er 5.000 bankenjobs op de helling"

Als de Belgische banken de komende jaren hun winstgevendheid op peil willen houden, zullen ze jobs duizenden jobs moeten schrappen. Dat voorspelt consultant KPMG.
door
Mare
Leestijd 2 min.

De KMPG analyseerde de impact van de kapitaalvereisten, bankentaksen en de ultralage rente op de Belgische bankensector.

«De Belgische banken hebben het de voorbije drie jaar goed gedaan op het vlak van kapitaalbuffers, winstgevendheid en liquiditeit. Maar tegen 2019 zullen ze corrigerende maatregelen moeten nemen om de rentabiliteit te behouden en aan al hun financiële verplichtingen te kunnen voldoen», zo luidt de conclusie van de analyse.

Daarom zal het management zware besparingsmaatregelen moeten doorvoeren. Concreet betekent dit volgens het simulatiemodel van KPMG dat de kosten met 36% omlaag moeten en dat mogelijk 18.000 tot 20.000 voltijdse bankjobs zullen sneuvelen.

Zo'n sociaal bloedbad acht KPMG-partner Koen De Loose echter weinig waarschijnlijk. «De lasten zullen wellicht verdeeld worden over alle partijen: de aandeelhouders, de klanten en het personeel. De aandeelhouders zullen rekening moeten houden met lagere dividenden en de klanten met duurdere leningen. In een evenwichtig scenario kan de kostenreductie beperkt worden tot 10%. Dat betekent wel nog steeds dat er 5.000 voltijdse banen op de helling komen te staan», klinkt het in De Tijd.

Volgens KPMG zijn er drie factoren die de banken parten spelen: de abnormaal lage rente, de toenemende Europese en Belgische regelgeving die de banken verplicht om hun kapitaalbuffers te versterken en de belastingen die voor de banken in het verschiet ligt. Die drievoudige druk zal volgens KPMG de winstgevendheid van de Belgische banken een flinke knauw geven.