EU start met eigen grensbewaking

Migrants and refugees arrive aboard a Swedish Frontex patrol boat to the port of Mytilene on the Greek island of Lesbos on March 29, 2016. The United States will provide an additional $20 million (18 million euros) in aid for refugees in Europe, a senior US official said on March 28, 2016. Most of the funds -- $17.5 million -- will be given to the UN refugee agency, Higginbottom said during a visit to Lesbos, the island that has experienced most of the refugee arrivals registered in Greece since 2015, where there are over 2000 refugees and migrants according to the Greek government. / AFP PHOTO / -

Deze zomer begint de Europese Unie met een eigen versterkte grens- en kustwacht. De nieuwe dienst gaat de bewaking van de Europese buitengrenzen versterken, en de toestroom van migranten coördineren.

De EU-landen blijven zelf verantwoordelijk voor de dagelijkse grensbewaking, maar de nieuwe grenswacht kan ingrijpen als een lidstaat een migrantenstroom niet meer aankan, zoals vorig jaar gebeurde bij Griekenland. Daarover hebben de lidstaten en het Europees Parlement een akkoord bereikt, zo schrijft Het Financieele Dagblad. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, is tevreden. «Vanaf nu beschouwt Europa de bescherming van zijn grenzen als een gezamenlijke, solidaire missie.»

Het agentschap is herkenbaar aan het blauwe EU-logo met gele sterren. Het krijgt meer personeel, bevoegdheden en financiële middelen dan zijn voorganger Frontex. Zo moeten de lidstaten permanent 1.500 grenswachten paraat hebben staan om snel in actie te komen als de bewaking van de buitengrenzen onder druk staat. Ook moeten ze binnen de tien dagen materieel leveren als daarom wordt gevraagd, zoals schepen, helikopters of vingerafdrukmachines.

De Europese grens- en kustwacht zal in werking treden amper zeven maanden na het voorstel van de Europese Commissie om de Europese buitengrenzen beter te bewaken met een gedeeltelijke overdracht van soevereiniteit. Dat is niets te vroeg, want volgens Fabrice Leggeri, directeur van Frontex, zal de toestroom van vluchtelingen naar Europa nog lang duren, «aangezien de oorzaken ervan niet snel zullen verdwijnen». Hij verwijst daarmee naar de aanhoudende conflicten in Afrika en Azië. «Maar we moeten daar niet bang van zijn. De geschiedenisboeken staan vol met migratiestromen», besluit Leggeri.

Brexit

De oprichting van een Europese grenswacht kan ook een invloed hebben op het Britse referendum over de vraag of het Verenigd Koninkrijk lid moet blijven van de EU. Migratie speelt daarin een belangrijke rol, omdat het Brexit-kamp de EU niet capabel acht om migrantenstromen in goede banen te leiden. De Britse premier David Cameron heeft nu een duwtje in de rug gekregen om die kritiek te weerleggen.