Strijd tegen IS – “IS heeft regeringstroepen weggejaagd uit Syrische provincie Raqqa”

Strijd tegen IS -
Strijd tegen IS - "IS heeft regeringstroepen weggejaagd uit Syrische provincie Raqqa"

De jihadisten van terreurgroep Islamitische Staat hebben maandag de troepen van het Syrische regime weggejaagd uit de provincie Raqqa, in het noorden van Syrië. Bij dat tegenoffensief kwamen in 24 uur 40 aanhangers van het regime om het leven, zo meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Het regime had op 3 juni een offensief gelanceerd om de controle te krijgen over de belangrijke stad Tabqa in de provincie Raqqa, en was al een twintigtal kilometer kunnen naderen, tot 7 kilometer van de luchthaven op zondag. De jihadisten zijn er echter in geslaagd de regeringstroepen weer te verdrijven uit de provincie door een tegenoffensief te lanceren.
“Daesh (het Arabische acroniem van IS) is erin geslaagd de troepen van het regime tot buiten de administratieve grenzen van de provincie Raqqa te verjagen na een gewelddadig tegenoffensief dat zondagavond werd gelanceerd”, aldus het Mensenrechtenobservatorium.
Volgens het observatorium heeft IS een driehonderdtal strijder ter versterking vanuit de stad Raqqa, de hoofdstad van de provincie en een jihadistisch bolwerk, naar Tabqa gestuurd, om de stad te beschermen tegen de regeringstroepen.
Het Mensenrechtenobservatorium verklaarde ook nog dat “meer dan veertig leden van de troepen van het regime werden gedood” bij de gevechten.

Bron: Belga