Hittegolf doodt vier mensen in zuidwesten van VS

Hittegolf doodt vier mensen in zuidwesten van VS
Hittegolf doodt vier mensen in zuidwesten van VS

In het zuidwesten van de Verenigde Staten hebben de helse temperaturen het afgelopen weekend het leven gekost aan minstens vier mensen in Arizona. Ook woedden er branden, waardoor honderden mensen geëvacueerd moesten worden. “We naderen bijna onze historische hitterecords”, zei maandag Larry Subervi, de woordvoerder van de brandweer van Phoenix. Het vorige hitterecord dateert volgens hem van 1950 toen het 50 graden was in Phoenix, terwijl de temperaturen de voorbije dagen opliepen tot 49 graden. Op andere plaatsen in het zuidwesten werd het hitterecord al overschreden.
Vier wandelaars overleden in Arizona als gevolg van die hittegolf, onder hen een jonge vrouw van 28 jaar in de omgeving van Phoenix tijdens een mountainbiketocht. Ze was ervaren en had voldoende water bij zich, maar is volgens Subervi bezweken door de hitte. Volgens persbureau AP is een van de overleden wandelaars een Duitse man van 57.
In Mesa eiste de hitte een slachtoffer van 25 jaar oud. In Tucson stierf een negentienjarige tiener op een wandelpad nadat ze zonder voldoende water verloren was gelopen, en werd op een ander pad een man levenloos aangetroffen. Vele andere wandelaars worden momenteel nog vermist.
Ook in New Mexico en Californië woedt een hittegolf. In het bos van Cibola, waar het 50 graden warm is, woeden twee enorme branden. In Palm Springs is het 48 graden en in Los Angeles 40 graden.

Bron: Belga