Francken: “Wist niet dat ‘Jihad’ een voornaam was”

State Secretary for Asylum Policy, Migration and Administrative Simplification Theo Francken arrives for a Minister's council meeting of the federal government in Brussels, Friday 17 June 2016. BELGA PHOTO AURORE BELOT

N-VA-staatssecretaris Theo Francken heeft een pijnlijke uitschuiver gemaakt op twitter. Hij verweet een lid van de Vlaamse Jeugdraad te tweeten onder de naam Jihad, maar dat is simpelweg haar voornaam. De staatssecretaris heeft zich intussen verontschuldigd.

“Boenk erop, speciaal voor Theo Francken”, zo had Jihad Van Puymbroeck gisterenavond getwitterd over een open brief op de website van de Vlaamse Jeugdraad. De brief aan Francken klaagt de moeilijke situatie aan voor gevluchte kinderen en vraagt om hen maximaal te ondersteunen.

Francken reageerde al snel, maar niet zozeer op de inhoud van de brief. “@Jihad_VP, als in ‘he kijk, ik ben lid van de Vlaamse jeugdraad en ik tweet onder ‘jihad'”, twitterde de staatssecretaris, niet wetend dat Jihad allerminst verwijst naar de ‘heilige oorlog’ maar simpelweg haar voornaam is.

De N-VA’er sloeg intussen mea culpa. “Als dat effectief uw voornaam is, dan bij deze mijn excuses. Wist niet dat ‘Jihad’ een voornaam was.”

Foto Belga / A. Belot