Vrienden en collega’s herdenken Jo Cox woensdag in AB

Vrienden en collega's herdenken Jo Cox woensdag in AB

In de Ancienne Belgique wordt woensdagavond de vermoorde Britse politica Jo Cox herdacht. Het initiatief gaat uit van haar Belgische vrienden en (voormalige) collega’s, want Cox werkte zes jaar in Brussel, in het Europees Parlement en voor Oxfam. Jo Cox werd afgelopen donderdag vermoord nabij Leeds. Het Labour parlementslid zou woensdag 42 jaar geworden zijn. Om haar leven en waarden te herdenken, organiseren vrienden en (voormalige) collega’s woensdag op verschillende plaatsen in de wereld een herdenkingsmoment. In ons land gaat die herdenking tussen 17 en 18 uur door in de Ancienne Belgique in Brussel. De organisatoren hopen nog op een toelating van de Brusselse politie om na afloop een rouwmars te houden van de AB tot aan de Brusselse beurs, waar ze bloemen willen neerleggen.

De grootste samenkomst wordt op Trafalgar Square in Londen verwacht, er zijn ook herdenkingen op verschillende plaatsen in haar kiesdistrict Batley and Spen, maar ook in New York, Washington DC en Nairobi. De initiatiefnemers benadrukken dat het niet om een politiek evenement gaat op de vooravond van het Brexit-referendum. Ze willen met de herdenking ook “een stem aan de stemlozen te geven” en vragen om iedereen met respect en waardigheid te behandelen.

Het Jo Cox Fonds haalde via crowdfunding al 700.000 pond op, via https://www.gofundme.com/jocox. Het programma wordt verder aangekondigd via https://www.facebook.com/events/725140907588807.

bron: Belga