UHasselt helpt vluchtelingen om Nederlands te leren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Uitgerekend op Wereldvluchtelingendag lanceerde de Universiteit Hasselt tijdens een persontmoeting een online taalmodule, waarmee vluchtelingen op korte tijd een mondje Nederlands kunnen leren. Het lespakket Arabisch-Nederlands werd ontwikkeld door de onderzoeksgroep Centrum voor Toegepaste Linguïstiek van de UHasselt en diens spin-off, CommArt International. Het idee voor de taalmodule Arabisch-Nederlands kwam er op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, in het najaar van 2015. "Het leren van de taal van het land waarin je terechtkomt, is ontzettend belangrijk voor de integratie", zegt prof. dr. Willy Clijsters, verbonden aan het Centrum voor Toegepaste Linguïstiek (CTL) en CommArt International. "Ook voor mensen die tijdelijk in ons land verblijven, zoals de vluchtelingen. Daarom hebben we binnen de UHasselt een oproep gelanceerd aan Arabisch sprekende studenten om mee de schouders onder dit project te zetten."

Zo werkten studenten uit Syrië, Marokko en Palestina de afgelopen maanden - op vrijwillige basis - intensief mee aan de uitwerking van het zelfstudiepakket. Ze stonden in voor vertalingen en herformuleringen naar het Arabisch. "Ik vond het een mooi initiatief en zei dan ook met plezier m'n hulp toe", zegt masterstudent Management, Wael Ghazalah, die zelf uit het zwaar getroffen Homs komt. "De module is een efficiënte manier om in korte tijd basiskennis van de Nederlandse taal op te doen." Narjes Madhloum uit Bagdad beschouwt haar medewerking als de "normaalste zaak van de wereld". "Ik kan daarmee immers duizenden mensen helpen. Eindelijk", aldus de Iraakse doctoraatsstudente Biomedische Wetenschappen.

Het multimediale taal- en cultuurpakket is gestoffeerd met geluidsfragmenten, illustraties en foto's en bevat onder meer dialogen, de nodige uitleg over woorden en grammatica, informatie over onze cultuur, een specifiek woordenboek inclusief uitspraaktool, en oefeningen. Professor Clijsters: "Het mooie is dat je in korte tijd - zowat 100 uur - een flinke basiskennis van het Nederlands opbouwt. In de module komt er een waaier van thema's aan bod: winkelen, eten en drinken, op café gaan, mensen ontmoeten, het weer... Op die manier leer je je makkelijk uit de slag trekken in dagelijkse situaties. En dat op je eigen tempo en waar je maar wil. Een internetverbinding volstaat om het cloudpakket te kunnen gebruiken".

bron: Belga