Peeters verbiedt Mini Miss België

Peeters verbiedt Mini Miss België

De allereerste Mini Miss België, op 21 juli, is “kinderarbeid”, zo oordeelt de sociale inspectie. Ze krijgt van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) geen toestemming om door te gaan, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Organisator Charline Devos gaat een afwijking aanvragen op de wetgeving. “Los van het feit dat ik Mini Miss of Mini Mister-verkiezingen persoonlijk zeer ongepast en geen goed idee vind, is de wetgeving duidelijk”, zegt Peeters. Volgens die wet mogen kinderen jongeren dan 15 jaar geen arbeid verrichten, en mogen dergelijke omstandigheden geen schadelijke effecten hebben op het welzijn van het kind.

“Door een schoonheidsideaal te promoten heeft een Mini Missverkiezing mogelijk een schadelijke impact op een heel brede groep kinderen. Het uiterlijk is een gegeven waarop een kind zo goed als geen controle heeft. Dat maakt een schoonheidswedstrijd anders dan een talentenshow of sportwedstrijd voor kinderen. Daar kan een kind groeien in zijn talent door te oefenen en feedback te krijgen”, luidde het advies van de sociale inspectie.

Organisator Darline Devos maakt zich sterk dat de verkiezing toch zal doorgaan. “Ik ga een dossier samenstellen en zal het aan de arbeidsinspectie bezorgen, met wie we goed samenwerken. We zijn een organisatie die enkel zaken doet binnen een wettelijk kader. Er hebben zich zowat 200 meisjes ingeschreven. Die ga ik niet teleurstellen. Ik ga daarom een afwijking aanvragen op de wetgeving.”

bron: Belga