Onderzoek naar moord op Boris Nemtsov afgerond

Onderzoek naar moord op Boris Nemtsov afgerond
Onderzoek naar moord op Boris Nemtsov afgerond

Het onderzoek naar de moord op oppositieleider en Kremlincriticus Boris Nemtsov is afgerond. Dat hebben de Russische autoriteiten gemeld. Het onderzoek wees uit dat de moord gebeurde in opdracht van de Tjetsjeen Rouslan Moukhoudinov, maar niet alle verdachten konden worden geïdentificeerd, luidt het. Nemtsov, een uitgesproken tegenstander van Poetin, werd op 27 februari 2015 doodgeschoten op een brug vlakbij het Kremlin. Vijf verdachten, allemaal Tsjetsjenen of inwoners van Ingoesjetië, werden in maart 2015 al opgepakt en zitten momenteel vast voor de moord: Zaour Dadaïev, Chadid en Anzor Goubachev, Bemirlan Esterkhanov en Khamzat Bakhaïev. Daarnaast was er ook een zesde verdachte, Beslan Chavanov, die zich bij zijn arrestatie in november 2015 opblies, zo melden de autoriteiten maandag.

Volgens de Russische autoriteiten kregen ze “in september 2014 het aanbod om voor 15 miljoen roebels (ongeveer 206.000 euro) Boris Nemtsov te vermoorden”. De onderzoekers gaan er dan ook vanuit dat ze enkel financiële motieven hadden. De Tjetsjeen Rouslan Moukhoudinov werd in december 2015 aangeduid als opdrachtgever, maar de politie gaf aan dat “nog andere personen” gelinkt zijn aan de moord.

Moukhoudinov maakte deel uit van een speciale Tsjetsjenië eenheid onder leiding van president Ramzan Kadyrov, een marionet van Poetin. Volgens aanhangers van Nemtsov zit Kadyrov, en in het verlengde daarvan het Kremlin, achter de moord.

Nemtsov was in de jaren 90 vicepremier in de hervormingsgezinde regering van president Boris Jeltsin. Hij was één van de liberale hervormers en privatiseerders, die door de bevolking echter ook verantwoordelijk werden gesteld voor de massale verarming. Toen Poetin eigen vertrouwelingen in de regering posteerde, groeide de charismatische Nemtsov uit tot de centrale figuur van de verdeelde oppositie.

Bron: Belga