Megagevangenis Haren – Geen megagevangenis in Haren, maar Brusselse gevangenissen renoveren

Megagevangenis Haren - Geen megagevangenis in Haren

Een megagevangenis in Haren zal de problemen niet oplossen. Dat vinden Groen en Ecolo, die willen dat Rudi Vervoort (PS) eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt en de mogelijke alternatieven bestudeert. De renovatie van de bestaande gevangenissen in Sint-Gillis, Vorst en Berkendaal zal sneller tot leefbare omstandigheden leiden voor de gevangenen en pakken minder kosten, stellen de Brusselse parlementsleden Arnaud Verstraete (Groen), Alain Maron en Arnaud Pinxteren (beiden Ecolo) in een resolutie. De megagevangenis zal volgens de groenen belangrijke nieuwe problemen creëren in Brussel, onder meer op vlak van mobiliteit. Het complex is niet bereikbaar met het openbaar vervoer en moeilijk bereikbaar met de wagen voor advocaten, magistraten, personeel, families… Bovendien verdwijnt één van de zeldzame open groene ruimte. Er is geen onderzoek gedaan naar alternatieve locaties, en de renovatie van de bestaande gevangenissen is nooit ernstig onderzocht.
Brussels minister-president Rudi Vervoort staat erbij en kijkt ernaar, vinden ze. “Minister-President Vervoort is verantwoordelijk voor een slimme ruimtelijke planning, maar laat iedereen over zich heen lopen. Denk bijvoorbeeld aan de 3 betrokken PS-burgemeesters die hier wel beter van kunnen worden. Het is ontstellend hoe passief hij blijft”, klaagt Verstraete aan.
Volgens Ecolo en Groen is er geen garantie dat omstandigheden voor de gevangenen beter zullen zijn in Haren. Bovendien zijn er heel wat twijfels over de haalbaarheid van de megagevangenis. Er is geen openbare aanbesteding gedaan, er is geen enkel contract, maar er zijn wel dubieuze beloftes gemaakt, die zouden leiden tot fikse schadevergoedingen als ze niet ingelost worden. De schattingen van de kostprijs lopen vlotten boven 1 miljard euro, klagen beide partijen. Ook de vergunningen zijn nog niet binnen. De weerstand bij heel wat betrokkenen – de Brusselaars, bij de magistratuur, bij verenigingen van gevangenen – is enorm. “Vervoort kan daar niet doof voor blijven en de zaken laten aanmodderen”, besluiten de groenen.

bron: Belga