Meer dan helft van gewonden in Syrië door bombardementen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Meer dan de helft van de mensen die gewond geraakt zijn tijdens het conflict dat woedt in Syrië sinds 2011, liepen hun verwondingen op doordat explosieve wapens gebruikt werden. Dat blijkt uit een rapport van Handicap International, naar aanleiding van de werelddag van de vluchteling. De organisatie voerde een onderzoek tussen juni 2013 en december 2015 bij 68.000 ontheemden in Syrië of vluchtelingen in Jordanië en Libanon. Ongeveer 25.000 mensen kwamen om het leven en een miljoen anderen raakten gewond tijdens het conflict in Syrië. Meer dan de helft daarvan raakte gewond tijdens bombardementen, benadrukt Handicap International in haar rapport. De organisatie wil duidelijk maken wat "de verwoestende gevolgen zijn van het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden". Zo kreeg 89 procent van de gewonden te kampen met een tijdelijke of permanente handicap, moest 15 procent een amputatie ondergaan en toonde 80 procent tekenen van ernstige psychologische nood. Dat betekent dat ze zich niet in staat voelen om de noodzakelijke dagelijkse activiteiten uit te voeren ten gevolge van angst, stress of mentale of lichamelijke uitputting.

Volgens Handicap International toont deze vaststelling "de moeilijkheid voor de internationale gemeenschap om de burgers te beschermen in een vastlopend conflict". De bombardementen van ziekenhuizen en gezondheidscentra maken de situatie erger en verhinderen de toegang tot noodzakelijke zorg, aldus de organisatie.

Handicap International roept daarom vandaag op tot "een inspanning van de internationale gemeenschap om een einde te maken aan de bombardementen in dichtbevolkte gebieden, die doden en gewonden maken, die burgers verminken, in strijd met het internationaal humanitair recht".

Handicap International richt zich sinds 2012 op Syrische vluchtelingen en ontheemden. Volgens de organisatie konden al meer dan 600.000 mensen een beroep op haar doen, met diensten van fysieke revalidatie en psychologische begeleiding.

bron: Belga