Kroatië en Spanje spelen in onderling duel voor groepszege

Kroatië en Spanje spelen in onderling duel voor groepszege

Met Kroatië tegen titelverdediger Spanje nemen de twee sterkste teams uit groep D het vanavond (21u) in Bordeaux tegen mekaar op in een rechtstreeks duel voor de groepswinst. La Roja is na de 3-0 demonstratie tegen Turkije al zeker van een plaats in de achtste finales en ook Kroatië had dat eigenlijk al moeten zijn, maar concentratieverlies en supportersonlusten waren voldoende om een 2-0 voorsprong tegen Tsjechië nog uit handen te geven. Na het 2-2 gelijkspel staan de Kroaten van draaischijf Luka Modric, die twijfelachtig is voor het duel, en ex-Bruggeling Ivan Perisic met vier punten wel stevig op de tweede plaats en bij een gelijkspel zijn beide landen zeker van de volgende ronde. Een salonremise in het Stade Matmut Atlantique behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden, maar dan kruist Kroatië als nummer twee in de groep in de volgende ronde wel Europees vicekampioen Italië, sinds zaterdag al zeker van groepswinst in de poule van de Rode Duivels. De winnaar van groep D krijgt in de achtste finales met de beste nummer drie uit de groepen B, E en F in principe een heel wat makkelijkere tegenstander voorgeschoteld. Ook de ordediensten zullen de wedstrijd met argusogen volgen, want na het debacle met de Kroatische supporters in de wedstrijd tegen Tsjechië, worden er nieuwe ongeregeldheden verwacht in Bordeaux.

Met de kwalificatie reeds op zak kan de Spaanse bondscoach Vicente del Bosque tegen Kroatië enkele spelers laten rusten. In vergelijking met de vorige wedstrijden worden er vier à vijf wijzigingen verwacht bij La Roja. Reservespelers als Hector Bellerin, Mikel San José, Koke en Aritz Aduriz verschijnen mogelijk aan de aftrap. Bij Kroatië staan er dan weer vraagtekens achter de namen van Modric en aanvaller Mario Mandzukic. “Wie er ook speelt, Kroatië heeft een sterk middenveld en wij ook”, vertelde David Silva. “Ik denk dat het een mooie wedstrijd zal worden. Met zes op zes kon ons toernooi niet beter starten, maar tegen Kroatië hebben we nog minstens een punt nodig om zeker te zijn van groepswinst.”

Maar ook Tsjechië is dus nog niet uitgeschakeld. In hun laatste wedstrijd in groep D moeten de Tsjechen dinsdagavond in Lens dan wel winnen van Turkije en liefst met wat doelpunten verschil. Tegelijkertijd moet Tsjechië dan hopen op een nederlaag van de Kroaten. Als Kroatië minstens een punt pakt, is de derde plaats het hoogst haalbare voor de Tsjechen.

bron: Belga