Krachtigste supercomputer ter wereld is helemaal Chinees

door
Belga
Leestijd 1 min.

De krachtigste supercomputer ter wereld komt uit China. Meer nog, de machine bestaat volledig uit lokaal vervaardigde computerchips. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd. De Sunway TaihuLight is de eerste Chinese supercomputer zonder Amerikaanse technologie die de eerste plaats kan veroveren in het TOP500-klassement. Die lijst wordt twee maal per jaar samengesteld door onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten. De nieuwe supercomputer is twee maal sneller dan de vorige nummer één, de Tianhe-2, die computerchips van het Amerikaanse Intel gebruikte. Voor het eerst telt China (167) in het TOP500-klassement ook meer supercomputers dan de Verenigde Staten (165).

De Sunway TaihuLight bevindt zich in de stad Wuxi en wordt gebruikt bij het maken van klimaatmodellen. Volgens een mededeling op de site www.top500.org bewijst de compleet Chinese nummer één dat China geen nood heeft aan Westerse technologie om een rol te spelen op de mondiale markt voor supercomputers.

Van de tien snelste supercomputers ter wereld zijn er twee Chinees en vier Amerikaans. De andere komen uit Japan, Duitsland, Zwitserland en Saoedi-Arabië.

Bron: Belga