Gevangenis Vorst zal “op korte termijn” niet langer als arresthuis fungeren

Gevangenis Vorst zal "op korte termijn" niet langer als arresthuis fungeren

De gevangenis van Vorst zal “op korte termijn” niet langer als arresthuis dienen. Dat moet het aantal gedetineerden terugbrengen van 344 naar 180, laat het kabinet van minister van Justitie Koen Geens weten. Tegen 31 oktober zal ook vleugel C van de penitentiaire inrichting in Vorst gesloten worden. Minister Geens zat maandag samen met Marc-Jean Ghyssels, burgemeester van Vorst, om de toekomst van de plaatselijke gevangenis te bespreken. Ghyssels dreigde er begin mei nog mee om de gevangenis te sluiten indien de overheid niet in actie kwam om de toestand in Vorst te verbeteren. In de gevangenis bedroeg de overbevolkingsgraad vorig jaar gemiddeld genomen 37,4 procent.
De minister en de burgemeester zijn nu overeengekomen om een van de vier vleugels, vleugel C, “op progressieve wijze” te sluiten tegen 31 oktober.

Daarnaast had de burgemeester ermee gedreigd om geen voorlopige hechtenissen in Vorst meer toe te staan. Ook daar werd nu dus een consensus gevonden. De gevangenis van Vorst zal in de toekomst niet meer als arresthuis worden gebruikt. Zo willen de minister en de burgemeester de gevangenispopulatie terugdringen van de 344 gedetineerden nu tot 180 in de toekomst.

bron: Belga