Gedaan met prikken voor diabetespatiëntjes – suikermetende pleister wordt terugbetaald

Gedaan met prikken voor diabetespatiëntjes - suikermetende pleister wordt terugbetaald

Circa 40.000 mensen die lijden aan diabetes type 1, onder wie heel wat kleine kinderen en pubers, krijgen vanaf 1 juli een revolutionaire sensor terugbetaald die continu hun suikerspiegel meet. Het gaat om een soort pleister die ongeveer twee weken op de huid blijft kleven. Met een speciaal toestel kunnen diabetes-patiënten zien hoe hun suikerspiegel de voorbije vier uur geëvolueerd is. Verschillende keren per dag prikken is dan niet meer nodig. Dat heeft het ziekenfonds CM bekendgemaakt. Het verzekeringscomité van het Riziv heeft een nieuwe conventie goedgekeurd voor diabetespatiënten. Er is tien miljoen euro extra uitgetrokken voor de terugbetaling van een nieuwe meetmethode voor de suikerspiegel. Tot nog toe moesten diabetespatiënten verschillende keren per dag prikken om die suikerwaarden na te gaan. Met het nieuwe toestel is prikken niet meer nodig.

Voortaan kan je als diabetespatiënt een soort pleister op je arm aanbrengen die twee weken blijft kleven. In de pleister zit een piepklein naaldje dat onderhuids de suikerwaarden meet. Met een meettoestel, dat ze vlakbij de pleister houden, kunnen diabetespatiënten zien hoe hun suikerwaarden de voorbije vier uur geëvolueerd zijn.

De pleisters kosten zestig euro per stuk. Elke maand zijn er twee van nodig. Het toestel is een extra eenmalige kost van 60 euro. Ook wie lijdt aan diabetes type 2 en minstens drie keer per dag zijn suikerwaarden moet meten, kan de techniek aan een sterk verminderde prijs aanschaffen bij het diabetescentrum dat hem volgt.

De nieuwe regeling gaat in vanaf 1 juli. “Zo’n pleister is niet alleen comfortabeler, je kan er ook veel accurater je suikerwaarden mee bijhouden”, zegt CM-voorzitter Luc van Gorp. “België is het eerste Europese land waar dergelijke pleisters op die manier terugbetaald worden.”

bron: Belga