Fransen pushen voor verlenging Belgische aanhoudingstermijnen

Fransen pushen voor verlenging Belgische aanhoudingstermijnen
Fransen pushen voor verlenging Belgische aanhoudingstermijnen

De aanhoudingstermijnen in België moeten langer. Die duidelijke boodschap kreeg de Belgische onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart te horen in Parijs. Ze ontmoette daar haar Franse tegenhanger, waarvan de leden meermaals onderstreepten dat een verlenging de samenwerking in terreurdossiers fors zou vergemakkelijken. De regering-Michel kondigde de verlenging van de grondwettelijk verankerde aanhoudingstermijn vorig jaar in november al aan, kort na de aanslagen in Parijs. Nu bedraagt die 24 uur, eventueel eenmalig verlengbaar. Een vergelijk met de oppositie – die mee de tweederdemeerderheid moet leveren – bleek echter nog steeds niet mogelijk.

“Ik hoop dat er een wetswijziging komt die de aanhoudingstermijnen in België verlengt”, verduidelijkte Georges Fenech, de voorzitter van de Franse onderzoekscommissie na afloop van de ontmoeting. “Dat zou de grensoverschrijdende samenwerking heel wat makkelijker maken. Nu komt na 24 uur meteen een onderzoeksrechter in het spel, wat een heel ander soort samenwerking geeft dan onder procureurs.”
N-VA’er Christophe D’Haese schaarde zich alvast achter de oproep. “Daar moeten we toch eens grondig over nadenken, want 24 uur is wel heel scherp”, verduidelijkte hij. “Hier in Frankrijk kan het zelfs tot zes dagen duren voor een onderzoeksrechter tussenkomt.”

Ander opvallend punt dat de Belgen meekregen, was de compleet andere manier van werken van de Franse onderzoekscommissie. “Ze vergaderen steeds achter gesloten deuren. Bovendien zoeken ze niet zozeer naar verantwoordelijken, maar naar verbeterpunten”, verduidelijkte cdH’er Georges Dallemagne. “Dat geeft een grotere cohesie en een serener debat in de commissie.” Ook commissievoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) vond dat “iets om over na te denken”.

Bron: Belga