“Epo lijkt niet te werken bij goed getrainde wielrenners”

Epo lijkt niet te werken bij goed getrainde wielrenners
Epo lijkt niet te werken bij goed getrainde wielrenners

Epo lijkt geen effect te hebben op goed getrainde wielrenners. Dat is de voorzichtige conclusie van Leidse onderzoekers na een experimentele wielerwedstrijd in Frankrijk zondag, schrijft de Nederlandse publieke omroep NOS.
In de wielerwereld is men alom overtuigd van het stimulerende effect van epo op topsporters. Maar de onderzoekers van het Leidse CHDR, een instelling die medicijnen test, hadden voorafgaand aan het onderzoek grote twijfels. Volgens hen is er nog nooit onderzoek gedaan bij goedgetrainde sporters en nog nooit in een echte wedstrijd.
De mannen die deelnamen aan de test beklommen de Mont Ventoux na 120 kilometer fietsen. Renners die een kuur met de bloeddoping achter de rug hadden, hadden er gemiddeld 38 seconden meer voor nodig om boven te komen. Volgens de onderzoekers toont het aan dat epo in wedstrijdomstandigheden geen effect heeft. De renners wisten zelf niet of ze epo hadden gebruikt.
Opvallend is dat bij de epo-groep slechts 38 procent vermoedde dat hij epo had gekregen. Volgens de onderzoekers blijkt hieruit dat de ervaringen van wielrenners zelf geen goede indicatie zijn voor de werking van epo. Bij de placebo-groep hadden meer renners het juist: 74 procent dacht inderdaad op een placebo te fietsen.

Bron: Belga