EK 2016 – Wales trapt Rusland uit het toernooi en wint poule

EK 2016 - Wales trapt Rusland uit het toernooi en wint poule

Wales heeft zich maandagavond op het EK geplaatst voor de achtste finales. In hun laatste groepsmatch versloegen Bale en co in Toulouse Rusland met 3-0. Voor de Russen is het EK voorbij. Wales eindigt met 6 punten als groepswinnaar voor Engeland, dat niet voorbij Slowakije (0-0) raakte en 5 punten totaliseert. Slowakije heeft 4 punten. De Russische elf speelden met een rouwband om de slachtoffers te herdenken van het bootongeluk van afgelopen weekend op een meer in de Russische autonome deelrepubliek Karelië. Daarbij stierven veertien mensen, onder wie dertien kinderen.
Na het 1-1 gelijkspel tegen Engeland en de 1-2 nederlaag tegen Slowakije moest het team van Leonid Slutsky de drie punten pakken om nog uitzicht te behouden op de achtste finales. De bondscoach voerde in vergelijking met de match tegen de Slowaken vier wissels door en zette aanvoerder Shirokov terug in de ploeg ten nadele van Shatov.
Wales had dan weer voldoende aan een gelijkspel, op voorwaarde dat Slowakije in de andere groepsmatch niet van Engeland zou winnen. Chris Coleman koos voorin voor Sam Vokes in plaats van Robson-Kanu als tweede spits naast superster Bale. Die was al meteen na de aftrap gevaarlijk. De linkspoot van Real Madrid sneed naar binnen en knalde op de vuisten van Akinfeev. Vokes stond in de herneming buitenspel.
Na elf minuten hing de bal toch tegen de netten. Aaron Ramsey, middenvelder bij Arsenal, glipte na een pass van Joe Allen door de buitenspelval en verschalkte Akinfeev.
Nog voor de eerste periode halfweg was, stond het 2-0. Linksachter Taylor klopte de Russische goalie in twee tijden met een raak schot.
Wales kreeg voor de rust nog enkele kansen, onder meer via Bale, maar aan de score veranderde niets meer.
Na de kampwissel bleven de Welshmen de dominante ploeg tegen een teleurstellend Rusland, dat vooral defensief fouten maakte. In de 67e minuut zette Bale Wales definitief op rozen door de buitenspelval te omzeilen en de 3-0 binnen te tikken. Met drie goals is de winger van Real Madrid voorlopig topschutter op dit EK.
Wales mag het als groepswinnaar op 25 juni in Parijs in de achtste finale opnemen tegen de derde uit groep A, C of D. Daarna behoort een kwartfinale tegen België op 1 juli in Rijsel tot de mogelijkheden. Engeland speelt tegen de tweede uit groep F (Hongarije, IJsland, Portugal of Oostenrijk).

bron: Belga