EK 2016 – “Globaal positieve balans” van de veiligheid

EK 2016 - "Globaal positieve balans" van de veiligheid

Ondanks geweld dat tot 557 arrestaties heeft geleid, is de balans van de veiligheid na tien dagen competitie in het kader van het Europees Kampioenschap Voetbal “globaal positief”. Dit hebben de Franse ministers van Binnenlandse Zaken en Sport gezegd. “De inschatting is globaal positief”, zei minister van Sport Patrick Kanner na een bijeenkomst van het interministerieel crisiscomité rond Euro 2016. “De helft van de matchen” heeft kunnen plaatsvinden in een context die toeliet “een groot aantal supporters” te verwelkomen, trad zijn collega van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bij. Hij wees wel op de “uitzondering”: het geweld tussen Russische en Engelse hooligans op 11 juni in Marseille.

In totaal hebben incidenten en geweld rond de competitie ertoe geleid dat 557 mensen zijn opgepakt. Van hen zijn er 344 vastgezet en 27 veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Er zijn 25 “supporters” terug naar hun land van herkomst gestuurd, aldus Cazeneuve die opriep tot “waakzaamheid” en “mobilisering” van de ordediensten in de context van een hoge terreurdreiging. “Er is geen nulrisico”, herhaalde hij.

bron: Belga