EK 2016 – Engeland krijgt Slowaakse muur niet gesloopt

EK 2016 - Engeland krijgt Slowaakse muur niet gesloopt

Engeland heeft maandagavond in zijn laatste groepswedstrijd in Saint-Etienne 0-0 gelijkgespeeld tegen Slowakije. Door de 3-0 zege van Wales tegen Rusland moeten de Engelsen de groepswinst alsnog uit handen geven. Bondscoach Hodgson startte in de vorige duels tegen Rusland (1-1) en Wales (2-1) met dezelfde elf maar voerde maandag liefst zes wissels door. Zo vervingen voorin Vardy en Sturridge, die tegen Wales allebei scoorden na hun invalbeurt, Kane en Sterling. Wayne Rooney verloor zijn basisplek aan Jack Wilshere.
Jan Kozak bracht bij Slowakije de verwachte namen tussen de lijnen, met dus ook sterkhouders Martin Skrtel centraal achterin en Marek Hamsik als spelmaker.
De Engelsen, in de tribunes gesteund door prins William, namen meteen het initiatief en drukten de Slowaken achteruit. Vardy kreeg na 17 minuten een uitgelezen kans om de score te openen. Hij troefde Skrtel af in een sprintduel maar de spits van kampioen Leicester besloot van dichtbij op de Slowaakse goalie Kozacik.
Iets voorbij het half uur waagde Lallana zijn kans. Opnieuw stond Kozacik pal.
Slowakije stelde daar offensief niets tegenover en beperkte zich in hoofdzaak tot compact verdedigen.
In het begin van de tweede helft kwam Engeland met de schrik vrij na een fout van verdediger Smalling. Zijn borstcontrole in eigen strafschopgebied werd bijna afgestraft door de Slowaken. De Engelsen antwoordden meteen via Clyne, die op een attente Kozacik stuitte.
Na 55 minuten kwam Rooney in het veld maar ook de spits van Manchester United kon de verlossende 1-0 niet maken. De inbreng van Harry Kane was de laatste troef van Hodgson, maar de brilscore bleef op het bord.
Wales beëindigt de groep met 6 punten als eerste en speelt op 25 juni in Parijs in de achtste finale tegen de derde uit groep A, C of D. Daarna behoort een kwartfinale tegen België op 1 juli in Rijsel tot de mogelijkheden.
Engeland (5 ptn) treft op 27 juni in Nice de tweede uit groep F (Hongarije, IJsland, Portugal of Oostenrijk). Slowakije mag zich met 4 punten opmaken om als een van de vier beste derdes door te stoten. Rusland, de organisator van het WK 2018, is met 1 punt uitgeschakeld.

bron: Belga