Een op de vijf Belgen rijdt dronken

Een op de vijf Belgen rijdt dronken

Achttien procent van de Belgen heeft naar eigen zeggen de voorbije maand dronken achter het stuur plaatsgenomen. Dat blijkt uit een vergelijking van zeventien Europese landen, waar België als een slechte leerling uitkomt. Enkel de Fransen rijden nog vaker dronken. Op initiatief van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) namen zeventien Europese landen deel aan een studie rond verkeersveiligheid. Daaruit blijkt dat slechts zeventien procent van de Belgen het afgelopen jaar een ademtest heeft afgelegd. In Finland is dat bijvoorbeeld 37 procent en in Polen liefst 47 procent.

“Maar de pakkans is niet het enige dat telt”, zegt Stef Willems van het BIVV. “Het gaat in België meer om een foute mentaliteit, een soort volksaard.” Een op de drie Belgen denkt dat zijn vrienden en kennissen er geen probleem mee hebben dat hij of zij dronken de weg op gaat.

Ons land doet het wel goed wat gordeldracht betreft. 89,1 procent van de ondervraagde bestuurders draagt bijna altijd de gordel en 77,2 procent klikt de kinderen correct vast, ruim boven het Europees gemiddelde. “Vooral door de gordelverklikkers in nieuwe wagens is er een ommezwaai in het gedrag gekomen”, zegt Willems.

Voor overdreven snelheid, tot slot, wil de Belg best wat strenger zijn voor zichzelf. Meer dan de helft vindt dat er meer gecontroleerd moet worden en dat de boetes omhoog kunnen. Nochtans heeft 13 procent het afgelopen jaar wel degelijk een bekeuring gekregen voor te snel rijden.

bron: Belga