Duitsland gaat tegen Noord-Ierland voor groepswinst

Duitsland gaat tegen Noord-Ierland voor groepswinst

Voor de start van de derde en tevens laatste speeldag is er al één zekerheid in groep C: Oekraïne is met nul op zes reeds uitgeschakeld. Voor het overige is alles dus nog mogelijk in deze groep, al kunnen Duitsland en buurland Polen wel de beste papieren voorleggen. Beide landen staan met vier punten respectievelijk op de eerste en tweede plaats in de groep, debutant Noord-Ierland volgt met drie punten op de derde stek. Regerend wereldkampioen Duitsland startte het toernooi iets meer dan een week geleden in Rijsel met een droge 2-0 overwinning tegen Oekraïne, maar kwam donderdag niet verder dan een scoreloos gelijkspel tegen Polen, die hun drie punten sprokkelden dankzij een 1-0 zege tegen Noord-Ierland op de openingsspeeldag. Het verrassende Noord-Ierland, voor de start van het toernooi door bijna alle waarnemers bestempeld als het zwakke broertje in deze groep, kegelde op de tweede speeldag met een 0-2 zege eigenhandig Oekraïne uit het toernooi.

Op de laatste speeldag is Polen wel in het voordeel omdat ze het om 21u in het Stade Vélodrome mogen opnemen tegen het al uitgeschakelde Oekraïne. Op datzelfde moment staan in het Prinsenpark in de Franse hoofdstad Parijs Noord-Ierland en Duitsland tegenover mekaar. Mits een vlotte zege tegen de Noord-Ieren zijn de Duitsers dankzij een beter doelpuntensaldo dan bijna altijd zeker van de eerste plaats in de groep, waardoor ze het in de achtste finales op 26 juni in Rijsel mogen opnemen tegen de nummer drie uit de groepen A, B of F. Noord-Ierland hoopt dan weer voor een stunt te zorgen en punten te sprokkelen om zo alsnog Polen van de tweede plaats te verdrijven of het puntentotaal voor de derde plaats aan te dikken. Met minstens vier punten zouden ze een realistische kans hebben om bij de beste vier derdes te horen en zo door te stoten naar de laatste zestien. De nummer twee uit groep C speelt op 25 juni in Saint-Etienne dan weer tegen Zwitserland, de nummer twee uit groep A.

Ondanks de offensieve moeilijkheden, met slechts twee doelpunten in evenveel wedstrijden en aanvaller Mario Götze die nog niet helemaal kan overtuigen, leven de Duitsers toch met vertrouwen toe naar de confrontatie tegen Noord-Ierland, al blijven ze wel op hun hoede voor de stugge verdediging. Onder Joachim Löw wonnen ze op de EK’s en de WK’s altijd hun laatste groepswedstrijd. De laatste keer dat ze van Noord-Ierland verloren, dateert dan al weer van meer dan dertig jaar geleden. “Maar het wordt zeker geen gezondheidswandeling”, waarschuwde winger Thomas Müller. “Oekraïne en Polen hadden het lastig tegen Noord-Ierland, dat op de eerste plaats aan verdedigen denkt. Verwacht je dus niet aan een doelpuntenfestival.”

bron: Belga