Drie maanden na aanslagen: Brussels Airport klaar voor zomerpiek

Drie maanden na aanslagen: Brussels Airport klaar voor zomerpiek

Drie maanden na de aanslagen die zware schade aanrichtten in de vertrekhal van Brussels Airport, is de luchthaven klaar voor de traditionele passagierspiek tijdens de zomermaanden. De prescreening verloopt vlot, alle luchtvaartmaatschappijen checken hun passagiers opnieuw in in de vertrekhal, en bus- en treinstation zijn weer operationeel. De voorbije maand werd er nog heel wat gerealiseerd in en rond de vertrekhal van de luchthaven. Zo konden begin juni alle luchtvaartmaatschappijen voor de check-in van hun passagiers terugkeren naar de vertrekhal. De tijdelijke structuren die na de aanslagen waren opgericht, waren niet langer nodig. Enkele dagen later werd ook de “diamant” heropend, de trappen- en liftenhal die de verschillende niveaus van de terminal (treinstation, busstation, aankomsthal en vertrekhal) met elkaar verbindt. Treinreizigers kregen zo opnieuw rechtstreekse toegang tot de terminal, na een prescreening.

Vorige vrijdag ten slotte werd een opnieuw een deel van de vertrekhal heropend voor de passagiers. Het gaat om het deel waar de tweede bom ontplofte en waar vroeger het bekende bronzen kunstwerk van Olivier Strebelle stond. Daarmee zijn in de terminal de meeste sporen van de aanslagen weggewerkt. Aan de façade van het gebouw wordt nog wel gewerkt.

Ook met de passagierscijfers gaat het de goede kant op. In de maand mei ontving Brussels Airport ruim 1,97 miljoen passagiers, nog 8,4 procent (of ongeveer 180.000) minder dan in mei 2015. Maar “de passagierscijfers stijgen elke week en de laatste week van mei benaderden ze zelfs de cijfers van vorig jaar”, aldus de luchthaven. Zij mikt voor het volledige jaar op 21 tot 22 miljoen passagiers, waar ze tot voor de aanslagen hoopte voor het eerst aan 25 miljoen te geraken.

Onder meer Brussels Airlines en de lowcostmaatschappijen konden in mei overigens alweer groei optekenen tegenover 2015, en ook het vrachtvervoer op de luchthaven staat weer op het niveau van vorig jaar. Spoorwegmaatschappij NMBS laat voorts weten dat het aantal treinreizigers van en naar de luchthaven in mei op 96 procent stond van het niveau van mei 2015.

Bijna “business as usual” dus op de luchthaven. Ook de prescreening voor de vertrekhal verloopt de laatste weken vlot. Brussels Airport benadrukt voortdurend dat vertrekkende passagiers gemiddeld in 45 minuten van aan hun auto op de parking tot aan hun gate geraken. “Het passagiersproces neemt dus evenveel tijd in beslag als voor de aanslagen”, klinkt het, de extra prescreening voor je de vertrekhal binnen mag inbegrepen.

De aanbeveling voor passagiers blijft om 2 uur voor vertrek aanwezig te zijn op de luchthaven voor korteafstandsvluchten, en 3 uur voor langeafstandsvluchten. Ook dat is hetzelfde advies als voor de aanslagen.

bron: Belga