Blue Origin test succesvol draagraket

Blue Origin test succesvol draagraket

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Amazone-stichter Jeff Bezos heeft naar eigen zeggen voor de vierde keer met succes een draagraket gelanceerd en laten landen. De New Shepard vertrok om 16.36 uur Belgische tijd vanuit het westen van Texas, vloog tot een hoogte van 100 km en landde een tiental minuten later veilig op de geplande plaats in de buurt van het vertrekpunt, meldde de gezaghebbende site space.com. Een minuut later landde ook de meegevoerde capsule.

Belangrijkste doelstelling was te kijken hoe de onbemande capsule zou terugkeren met slechts twee van zijn drie hoofdvalschermen ontplooid. De test was voor het eerst op internet te volgen. De capsule voerde ook drie wetenschappelijke experimenten mee. De New Shepard debuteerde in november 2015. De vorige vluchten waren in januari en begin april.

Blue Origin is een van de firma’s die momenteel experimenteren met dergelijke landingen. Herbruikbare draagraketten kunnen ruimtetransport wezenlijk goedkoper maken.

Ook raketbouwer SpaceX experimenteert met herbruikbaarheid. Met name door de eerste trap van de Falcon-9 draagraket, hetzij voorlopig met wisselend succes, te laten landen op een ponton. Die trap komt echter van hoger terug dan de New Shepard, wat de operatie complexer maakt.

bron: Belga