ACV vreest “Uberisering” van schoonmaaksector

ACV vreest "Uberisering" van schoonmaaksector

De christelijke vakbond ACV Voeding en Diensten heeft, ter gelegenheid van de Dag van de Schoonmaak, een pleidooi gehouden tegen de “Uberisering” van de sector. Door de komst van allerlei deelplatformen dreigt schoonmaken opnieuw af te dwalen naar een informeel circuit en dat houdt heel wat risico’s in, klinkt het. Volgens de vakbond brengen deelplatformen zoals ListMinut (waar je allerlei diensten, van oppas over tuinieren tot bijlessen en poetshulp kan aanvragen) en ResQ (waarbij de werkgever diensten aan huis van de werknemer betaalt en organiseert) de rechten van schoonmakers in gevaar. De loon- en arbeidsvoorwaarden kunnen onduidelijk zijn, er is vaak geen regeling bij arbeidsongevallen of ziekte en sociaal overleg is niet mogelijk, stelt ACV Voeding en Diensten.

De bond roept minister van Werk Kris Peeters (CD&V) op om het aanbieden van schoonmaakdiensten via de deeleconomie te verbieden.

Meer dan 200.000 mensen in België verdienen hun brood met schoonmaken. Er zijn de klassieke schoonmakers thuis of op kantoor, maar ook dienstenchequewerknemers, poetsdiensten bij bejaarden en zieken, ruitenwassers, dienstbodes en kamermeisjes vallen onder deze noemer.

bron: Belga