Een Belg op vijf rijdt dronken

Zo'n 18% van de Belgen is de voorbije maand dronken achter het stuur gekropen. Daarmee is België een van de slechtste leerlingen van de klas in Europa. Enkel Frankrijk scoort slechter. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil de pakkans vergroten.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Op initiatief van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) namen zeventien Europese landen deel aan een studie rond verkeersveiligheid. Daaruit blijkt dat slechts 17% van de Belgen het afgelopen jaar een ademtest heeft afgelegd. In Finland is dat bijvoorbeeld 37% en in Polen 47%.

“De pakkans is niet het enige dat telt”, zegt Stef Willems van het BIVV. “Het gaat in België meer om een foute mentaliteit, een soort volksaard.” Zo denkt een op de drie Belgen dat zijn vrienden en kennissen er geen probleem mee hebben dat hij of zij dronken de weg op gaat. Een grote meerderheid vindt dan weer wel dat er een nultolerantie moet komen voor beginnende bestuurders en een verplicht alcoholslot voor recidivisten.

“Vorig jaar op de Staten-Generaal rond verkeersveiligheid heeft minister Jacqueline Galant (MR) een aantal beleidsmaatregelen voorgesteld. Die zullen worden uitgewerkt door de huidige minister”, verzekert het kabinet van Bellot. “De pakkans gaat omhoog. Het streefdoel is elk jaar minstens één bestuurder op drie te controleren.”

Zware voeten

Ons land scoort dan weer wel goed op het vlak van gordeldracht. Bijna 90% van de ondervraagde bestuurders draagt bijna altijd de gordel en 77% klikt de kinderen correct vast, wat ruim boven het Europese gemiddelde is. Dat is vooral te danken aan de gordelverklikkers in nieuwe wagens.

Voor overdreven snelheid wil de Belg best wat strenger zijn voor zichzelf. Meer dan de helft vindt dat er meer gecontroleerd moet worden en dat de boetes omhoog kunnen. Nochtans heeft 13% het afgelopen jaar wel degelijk een bekeuring gekregen voor te snel rijden. Vooral mannen en jongeren blijken een zware voet te hebben.