Voor Boris Johnson mag Cameron Brits premier blijven, ongeacht uitslag Brexit-referendum

Voor Boris Johnson mag Cameron Brits premier blijven

David Cameron mag sowieso eerste minister blijven, zelfs als een meerderheid van de Britten donderdag voor een uitstap van Groot-Brittanië uit de Europese Unie stemt. Dat heeft Boris Johnson, Brexit-voorstander en voormalige burgemeester van Londen, gezegd. Vier dagen voor het referendum waarbij de Britten beslissen of ze al of niet bij de Europese Unie blijven, zijn de campagnes van beide kampen zondag hernomen. De campagnes waren stilgelegd na de moord op het Labour-parlementslid Jo Cox op donderdag.
Boris Johnson heeft een brief geschreven waarin hij Cameron oproept om eerste minister te blijven, ongeacht het resultaat van het referendum. “Het belangrijkste is dat er stabiliteit is in het land. En dat Cameron premier blijft. Ik ben er zeker van dat dat ook gebeurt”, aldus Johnson. De voormalige burgemeester zei nog dat hij niet geïnteresseerd is in een “coup”.

Cameron riep de Britten zondag op om te kiezen voor “een tolerant, liberaal Groot-Brittanië en een Brexit te verwerpen”. De premier riep de onbesliste stemmers op om thuis te blijven. “Als je het niet weet, ga dan niet stemmen”, aldus Cameron. Het was het eerste publieke optreden van Cameron sinds de moord op Cox. “Jo Cox belichaamde Groot-Brittanië op zijn best, een land dat meelevend en fatsoenlijk is”, aldus Cameron in The Sunday Telegraph.

bron: Belga