Verhofstadt: “Brexit-referendum is opportuniteit om EU te hervormen”

Verhofstadt: "Brexit-referendum is opportuniteit om EU te hervormen"

Ongeacht zijn uitkomst moet het Brexit-referendum een opportuniteit zijn om de Europese Unie in de diepte te hervormen. Dat zegt de liberale fractieleider in het Europees parlement, Guy Verhofstadt. Voor hem moet de reactie van Europa op het resultaat van het referendum offensief zijn. “Eruit is eruit”, klonk het vanmorgen in De Zevende Dag op één. Dat Europa in zijn huidige vorm niet werkt, is geen nieuw standpunt van de oud-premier. Maar het is volgens hem “stom” om je daarom uit Europa terug te trekken. Wat daarentegen moet gebeuren, is de Europese Unie omgooien tot een Europese Unie die “werkelijk werkt”: geen Europese Commissie met 28 met portefeuilles die niet gevuld raken, maar een kleinere regering met twaalf, een Europese grens- en kustwacht en een defensiegemeenschap.

In elk geval mag de Europese Unie niet defensief reageren op de uitslag van het referendum waarin de Britten zich donderdag uitspreken over de vraag of ze al dan niet bij de Europese Unie willen blijven. Willen ze erin blijven, dan moet dat gebeuren aan de voorwaarden die eerder zijn afgesproken, met een speciale status waarbij ze een verdere integratie niet kunnen tegenhouden, aldus Verhofstadt. Maar willen ze eruit, “dan is het eruit” en kunnen er voor de ALDE-fractieleider geen nieuwe onderhandelingen volgen.

Overigens gaat het volgens de gewezen eerste minister niet langer om een referendum over Europa, maar wordt het steeds meer een “vunzige strategie” over migratie, en dan niet over migratie van buiten de Unie. De campagne wordt daarbij op een “bijna racistische wijze” gespeeld, aldus Verhofstadt, die de notoire Britse Europascepticus Nigel Farage met de vinger wijst.

bron: Belga