Route du Sud – Arnaud Démare sprint naar dagzege, eindoverwinning voor Nairo Quintana

Route du Sud - Arnaud Démare sprint naar dagzege

De 26-jarige Colombiaan Nairo Quintana (Movistar) heeft zondag de eindzege in de 40e editie van de Route du Sud (cat. 2.1) op zak gestoken. In de slotetappe, 154,8 kilometer van Gers naar Astarac Aroos, sprintte Arnaud Démare (FDJ) naar dagsucces. De 25-jarige Fransman liet in de massasprint zijn landgenoten Yohann Gene en Stéphane Poulhies achter zich. Nico Denz, Sylvain Chavanel, Rémy Di Grégorio en Guillaume Levarlet kleurden de etappe met een vroege vlucht. Het peloton hield hen onder schot en gunde hen nooit meer dan vier minuten voorsprong. Met Denz zou de laatste vluchter op 12 kilometer van de meet gegrepen worden. Loïc Chetout trok in de in de aanval op het slotklimmetje, maar kreeg meteen Quintana op zijn wiel. Ook Julien Loubet sloot nog aan. Op de top keerden Jose Joaquin Rojas en Benoit Vaugrenard terug. Het peloton was niet ver en op drie kilometer volgde een algemene hergroepering en sprintte Démare naar zijn vierde seizoenszege, de eerste sinds Milaan-Sanremo (WT). Begin dit jaar won hij al etappes in La Méditerranéenne (2.1) en Parijs-Nice (WT).
Nairo Quintana heeft in de eindstand 36 seconden voor op zijn Spaanse ploegmaat Marc Soler. De Fransman Nicolas Edet is op 1:06 derde. Hugh Carthy viel in de slotrit letterlijk uit de top drie. De Engelsman, voor de etappe op 58 seconden derde, verloor door een valpartij bijna 8 minuten.
Ook in 2012 won Quintana de Route du Sud. Vorig jaar werd hij tweede, na Alberto Contador. Dit seizoen zit hij aan vijf zeges. Eerder won hij de Ronde van Catalonië (WT), bracht hij in de Ronde van Romandië (WT) een rit en de eindzege op zijn naam en was hij afgelopen vrijdag de snelste in de tijdrit in de Route du Sud.

.

bron: Belga