Ronde van Zwitserland – Miguel Angel Lopez eindwinnaar, Jarlison Pantano wint slotrit

Ronde van Zwitserland - Miguel Angel Lopez eindwinnaar

De 22-jarige Colombiaan Miguel Angel Lopez (Astana) heeft zondag de 80e editie van de Ronde van Zwitserland (WorldTour) op zijn palmares gebracht. De wegens de slechte weersomstandigheden tot 57 kilometer ingekorte slotrit in Davos werd gewonnen door Lopez’ landgenoot Jarlinson Pantano (IAM Cycling). In een spurt met vijf liet die de Rus Sergey Chernetsky en de Spanjaard Jon Izagirre achter zich. Lopez hield vlot stand in het groepje met favorieten. Hij sprintte naar de vierde stek en verzekerde zich zo van de eindzege. In de eindstand heeft hij twaalf seconden voor op Izagirre. De Fransman Warren Barguil is op achttien seconden derde, Pantano op 42 seconden vierde.
Ook in de laatste etappe kregen de renners barre weersomstandigheden over zich heen en daarom werd beslist om de Albulapass, een klim op 2.315 meter hoogte, waar het sneeuwde, uit het parkoers te schrappen en de etappe in te korten tot 57,3 kilometer in plaats van de voorziene 117,7 kilometer. Een gebalde rit dus en dat zorgde voor heel wat aanvalslustigen in de beginfase. Finaal slaagden Maximaliano Richeze, Magnus Cort Nielsen en Jasper Stuyven erin om een ontsnapping op het getouw te zetten. Veel voorsprong kregen ze evenwel nooit van het peloton en aan de voet van de eerste, en tegelijkertijd ook laatste, klim bedroeg hun voorsprong nog slechts 1 minuut. Wie nog een gooi wilde doen naar de eindzege moest zich roeren op deze klim, waarvan de top wel nog op 17,5 kilometer van de finish lag.
Het was Darwin Atapuma, ritwinnaar eerder deze week, die als eerste een aanval opzette, maar ver reikte die niet. Daarna versnelden achtereenvolgens Simon Spilak, eindwinnaar van 2015, Rui Costa, winnaar in 2012, 2013 en 2014, en Jarlinson Pantano, vijfde in de stand op 52 seconden. De groep met favorieten spatte uit elkaar. Leider Miguel Angel Lopez trok in de tegenaanval en kreeg Tejay Van Garderen met zich mee. Met Lopez, Pantano en Van Garderen waren drie leiders op kilometer van de top. Lopez zette daar de puntjes op de i door zelf in de aanval te gaan en kwam meg een voorsprong van een halve minuut boven. In de afdaling keerden Pantano, Chernetckii, Izagirre en Van Garderen terug. Ook Rui Costa en Warren Barguil waren niet ver, maar zouden net te laat komen om mee te sprinten. In de sprint zette Pantano als eerste aan op 300 meter van de finish en niemand kwam nog over hem.
Voor tweedejaarsprof Lopez, in 2014 winnaar van de Ronde van de Toekomst, is het de derde zege van het seizoen en de vierde in zijn carrière. Eerder dit jaar won hij etappes in de Ronde van San Luis (2.1) en de Ronde van Langkawi (2.BC). Vorig jaar was hij ritwinnaar in de Ronde van Burgos (2.BC). In de Ronde van Zwitserland werd hij toen zevende. De 27-jarige Pantano boekte zondag zijn eerste profzege.

.

bron: Belga